top of page

Verslag Holland Consort

Autoreille 2018

Autoreille Maandag 20 augustus

'Hier word ik toch zo gelukkig van' hoor ik achter me als we na onze eerste repetitie dag de prachtige muziekzaal verlaten. Voor de derde keer zijn we in het Chateau in Autoreille. Vandaag staat o.a. Holst, Brahms, Gjeilo op het programma. We wennen snel aan het intensieve studeren en kunnen ons niet voorstellen dat het alweer een jaar geleden was dat we hier op dezelfde manier zaten. Het is 16:30, tijd voor een glas wijn onder de moerbeiboom. Morgen gaan we verder met Langlais, Bach, Martini....en ja, hier worden we heel gelukkig van!

 

Autoreille dinsdag 21 augustus

 

We zijn begonnen aan het zingen van de lange lijnen in Lauridsen's 'Sure on this shining night' als Bas nog een grote waterkan komt brengen. Het is rond de 30 graden en ook in de muziekzaal is dat te merken. Er wordt goed voor ons gezorgd, thee, koffie staat steeds klaar en we hebben dit jaar Jim en Narda die voor ons koken. Zó lekker! Als we zo bij elkaar op het terras nog gezellig natafelen tot het al schemert en de gesprekken nog altijd over muziek gaan komt de sterrenhemel uit het lied van Lauridsen helemaal tot leven. 

 

 

Autoreille woensdag 22 augustus

 

Bas en ik sluipen naar het terras met een lange sliert ballonnen tussen ons in. Gemaakt door Hilke en Nicolien. Het is 7:30. Peter O wordt vandaag 60 jaar en dat gaan we vieren. Narda en Jim hebben taart gemaakt voor de koffiepauze. Er is een speech, kaart met kado en lang-zal-hij-leven. Dan is het tijd voor Langlais. Het is zoeken om uit een brei van akkoorden een mooie klank te krijgen. De blinde organist kan het orgel door laten klinken in de koorklank. Moeilijk maar erg mooi! Buiten aan de bosrand doet de schaapscheerder zijn werk. Vanaf het terras zien we al wat blote schapen rennen. Het dreigt te gaan regenen. Een verkoelende wind waait tegen de ballonnen boven ons hoofd als we aan een overheerlijk verjaardagsdiner zitten. 

 

 

 

Autoreille donderdag 23 augustus.

 

 

'Het zijn herinneringen en het is gewoon mooi' is de emotionele reactie van een van ons. We hebben net geluisterd naar de tweede symfonie van Mahler. Gesloten ogen, dirigerende handen, teksten meegefluisterd bij de laatste zinnen: Der liebe Gott wird mir ein Lichtchen geben,
Nog maar een half uur geleden hebben we geschaterd om onze mannen die 'a round of three country songs' acteerden, gewoon op het terras na het eten. Staat dus ook op het programma! Evenals een bewerking van Bach op de manier van de Swingle Singers. Maar nu eerst nog even nagenieten van het 'Urlicht'!

 

 

Autoreille vrijdag 24 augustus

 

 

Een kwartier rijden van ons chateau ligt Hugier. Hier geven we vanavond ons eerste concert. De hele dag staat dan ook in het teken hiervan. Ook Jim en Narda passen de maaltijden hier op af. Een korte ochtend repetitie, nog even slapen, nog een wandeling door het bos en dan de piano, lessenaars, programma's en het mandje voor de vrije gift in de auto. We nemen ook brood en een banaan mee. De akoestiek is gelukkig prima. Zoals we inmiddels weten begint het concert veel later dan de aangegeven tijd, maar met gezellig publiek. Ook hier wordt heel wat afgekust. De act van de mannen is een enorm succes. Tijdens de borrel met chips na afloop krijgen we veel complimenten. Een Rotterdamse journalist die hier al 40 jaar woont drukt ons op het hart: 'beslist volgend jaar weer hoor!' In het donker naast de kerk, als iedereen al weg is eten we, zittend op een oude grafsteen, nog even ons broodje. Het was zo leuk!

 

 

Autoreille zaterdag 25 augustus

 

 

'Niet in paniek raken' denk ik gelijk als ik hoor dat in de kapel, voor ons tweede concert, geen elektriciteit is. We zijn in Charcenne en staan voor de oude kaasfabriek op een heuvel middenin de wei. De kleine kerk waar we zometeen gaan zingen, is aan de fabriek gebouwd. Net als we een programma bedenken zonder pianobegeleiding, horen we dat er een generator onderweg is. Het kerkje is vol publiek. Een kleine oude man, echtgenoot van de eigenares van de kaasfabriek, trekt stevig aan het klokkentouw voor in de kerk. Maria wordt gegroet en dan zetten wij het Ubi Caritas van Gjeilo in, begin van een zeer geslaagd concert. Weer terug in het Chateau hebben Jim en Narda champagne klaarstaan. We zingen een lied voor hen en de geweldige gastheer- en vrouw. Een fantastisch diner met kaarsen, 4 gangen en heerlijke wijn is de verrassing van de keukenploeg. De sfeer kan niet beter. We zingen Franse chansons en evergreens, maar ook onze 'Swingle Bach'. Voor we aan de zelfgemaakte taart met HC erop beginnen is er kaas uit de oude kaasfabriek. Net als deze avond was de hele week onvergetelijk!

Autoreille 2022

Maandag Autoreille 8 augustus

 

Het is al donker als we nog even het bos in lopen. Een stijgend pad achter het château met onregelmatige keien. We zoeken een beetje koelte. 

Dit jaar zijn er strenge regels voor de muziekzaal: alle deuren naar de zo prachtige tuin blijven dicht! Met buiten 32 gr. moeten we het binnen koel houden. 

Vandaag gaat het programma in de grondverf. We stuiteren met een tennisbal (visueel hulpmiddel voor gelijke inzet), we geven ieder een eigen woordaccent op ‘hear my prayer, o Lord’ en we concentreren ons op een ritmische klapoefening. Inmiddels is het binnen toch 28 gr. 

Water met ijsklontjes, een fantastische lunch en natuurlijk een heerlijk glas wijn, zijn de ingrediënten voor de eerste dag van wat beloofd een mooie, muzikale week te worden. 

Al snel zien we in het donker zelfs de keien niet meer. Terug in de grote tuin zitten we nog even onder de grote lindeboom. 

 

 

Dinsdag Autoreille 9 augustus

 

Met de ochtendzon op z’n mooist

is het genieten van het stille moment voor het eerste repetitieblok. 

De drie teksten van Shakespeare uit the Twelfth Night, zingt heerlijk door de vrolijke sfeer, het prachtige tweede deel en bijna zeemanslied als slot. Maar de temperatuur wordt hoger, we raken vermoeid en besluiten de middagrepetitie in het koelere koetshuis te doen. 

Later op de avond, na een heerlijk diner onder de lindeboom komen de smartlappen op tafel. Er wordt uit volle borst meegezongen tot er toch nog in het bijna donker een avondwandeling wordt gemaakt. 

 

 

Woensdag Autoreille 10 augustus

 

Natuurlijk is het eten ook heel belangrijk. Jim maakt heerlijke overschotels, bakt taarten en maakt salades voor lunch en diner.

Vanavond niet. We gaan uit eten in een trucker restaurant waar de chauffeurs gezellig aan de bar hun biertje drinken.

Na een dag van ‘de puntjes op de i’, keuzes maken of we het lied van de Beach Boys wel of niet zingen, mag de achtste noot van Lullabye langer gemaakt worden enz., is dit etentje een gezellig uitje. Weer in het chateau laat  Gerard ons de oorspronkelijk instrumentale versie horen van Lux Aeterna dat op ons programma staat. Prachtig met de volumeknop helemaal open. 

Hopelijk hebben we Jim hiermee niet wakker gemaakt, want morgen staat hij weer vroeg op om het ontbijt klaar te zetten. Bas is dan al bij de bakker geweest.

Donderdag Autoreille 11 augustus

Er hangt een slang aan de hordeur!!! 

We repeteren nog een passage met de tenoren en bassen als Monique binnen komt rennen om ons te waarschuwen. Nicolien had hem bijna vastgepakt!

De laatste echte repetitiedag want morgen is het eerste concert. We doen alle inzetten, losse passages en natuurlijk het hele programma achter elkaar. De gehuurde piano wordt uitgeprobeerd en de laatste afspraken worden gemaakt over vervoer, eten en sleutel kerk enz. 

Een paar mensen bezoeken de prachtige watertuinen aan de rand van het bos anderen bezoeken het plaatsje Pesmes. Waar we vorige jaren een biertje op het terras dronken, kleine winkeltjes bezochten en uitkeken over de prachtige rivier, is nu een grote verlatenheid te zien. Gesloten winkels en horeca als gevolg van de Corona periode. Zó jammer!

Het biertje drinken we onder de lindeboom in de tuin. De tuinman kijkt naar de foto van de slang aan de hordeur. ‘Ringslang’ zegt hij zelfverzekerd, ‘kan geen kwaad’. 

Vrijdag 12- en zaterdag 13 augustus

Autoreille

We kwamen onszelf in de hele regio tegen. De posters hingen in de hele regio op kerkdeuren, in winkels en bij de toeristenbureaus. Maar ook via de sites van de twee prachtige kerken is reclame gemaakt. Het resultaat was twee keer een goed gevulde kerk met enthousiast publiek. Zoals altijd na afloop van het concert, champagne met de heerlijkste gerechtjes en leuke gesprekken met de bezoekers. 

Het zit er weer op helaas. Een fantastische week, waarin we hebben kunnen werken aan een veelzijdig programma en altijd weer dat gevoel dat je, eenmaal weer thuis, deze lieve octetters behoorlijk gaat missen. 

bottom of page